2008. december 19., péntek

197.

Ez az utolsó előtti hónapos bejegyzés... Ezután már csak évek következnek...

23.hónap


Testi fejlődés


Már hónapok óta jár, mászik, sőt, talán szalad is a kicsi, de hirtelen, mintha gumiból lenne a lába, azt követeli, hogy ölben vigyék mindenhova
(igen; általában a lépcsőn felejtettél el közlekedni, de a Mama, Papa jelenléte is "nem_menésre" ösztönöz). Mi történt? Először is az Ön kicsikéje nem felejtett el járni (sem mászni vagy szaladni), de elérkezett arra a pontra, hogy az már nem újdonság, ha egyedül közlekedhet. A járás valójában immár felelősség lett, olyasmi, amit elvárnak tőle, és korához híven lázad minden szabály és törvény ellen. Ezen kívül a kicsi olyan életszakaszon mehet át, amikor ambivalens érzései vannak az újonnan megszerzett önállóságával kapcsolatban, és egyszerűen csak azt akarja, hogy ölbe vegyék. Még ha föl tud is menni a lépcsőn, arra kéri, vegye a karjába, és úgy vigye aludni. Mi a megoldás?(viszlek, ha nem akarok végtelen hisztizés közepébe csöppenni) Próbáljon meg kompromisszumra jutni, adjon a gyereknek elegendő alkalmat, hogy járjon, és dicsérje meg érte. Aztán ölelgetéssel, simogatással éreztesse vele, hogy biztonságban van, hogy még mindig fontos része az életének (ebben nincs hiány... Apa szerint már túl "majmok" vagyunk). A kicsi nemsokára tovább erősödik, újra felfedezi az önállóság örömét, ismét egyedül fog járni.

Szociális fejlődés


A kétéves kor körüli kisgyermekek nem éppen a mások iránti kedvességükről ismeretesek, különösen nem azok más gyerekekkel. Énközpontú világokban nincs benne, hogy bárki másra tekintettel legyenek. De vajon tudnak-e barátkozni az ilyen korú gyerekek? Igen is, meg nem is. Élvezhetik a többi gyerekkel való játékot, még akkor is, ha a játszótér inkább hasonlít csatatérre
(lásd Mikulás ünnepség nálunk, amikor Apa megjegyezte, hogy: miért is raktunk rendet előtte???). Az is előfordulhat, hogy egyes gyerekeket jobban kedvelnek másoknál, mert hasonló az érdeklődésük, temperamentumok vagy játékstílusok. De ami az igazi barátságot illeti (legalábbis a felnőttek szóhasználatának értelmében), az majd csak később jön el, talán 1-2 év múlva. Ekkor a gyerekek az egymás melletti játszástól eljutnak a jelentőségteljesebb interaktív játékig, és alkalomadtán a legjobb barátok és egymástól elválaszthatatlan haverok világába.

Szellemi fejlődés


A legtöbb ilyen korú kisgyermek kétszavas mondatokat használ már („szörpit iszik”, „labdát ide”)
(van, amikor már több szavasat is mondasz, de van olyan is, amikor odadobsz egy szót, aztán kezdjünk vele, amit akarunk). Felismerik az ismerős személyek, tárgyak és tesztrészek nevét, és ismételgetik a hallott szavakat (így aztán ne mondjon semmi olyat előtte, amit nem szeretne visszahallani)(pedig néha kiszalad ez-az a szánkon... bezzeg azokat a szavakat hibátlanul ejted ki... még jó, hogy gyorsan reagálunk és ilyenkor mindig azt mondjuk, hogy: nem jól hallottad, azt mondtuk, hogy...). De mint mindenki, aki nyelvet tanul, ő is fog nyelvtani hibákat véteni („tiém” „megkötje”)(még mindig MamAÉ, meg PapAÉ, szemeje, zsebeje), és saját magára nem névmással, hanem a nevével hivatkozik („Panni megy boltba”, ahelyett, hogy „én megyek a boltba”). A következő év folyamán azonban a gyerek nyelvi készsége fejlődésnek indul, mondatai hosszabbak, összetettebbek lesznek, a vele való beszélgetés színesebb. Hároméves korára már mintegy 300 szót tud (közel ennyit már szerintem most is), és néhány gondolat összefűzésével egész történeteket ad elő. Mindehhez adja hozzá a kicsi egyre élénkebb fantáziáját, és rájön, egy kis mesemondóval lakik egy fedél alatt.

Paraméterek
:

Súly: 14,0 kg :)))))))))))))))
Hossz
: 92 cm :)))))))))))))))
Fejkörfogat: 50 cm
Cicikörfogat
: 52,5 cm
Pocikörfogat
: 48,5 cm
Talp
: 14,5 cm, bal talp: 15 cm
Tenyér: 10 cm
Fogak
: 16

Nincsenek megjegyzések: